O mnie

Mam na imię Jarek. Od szkoły średniej pasjonuję się cukiernictwem, a od niemal 40 lat pracuję w tym zawodzie. Posiadam tytuł mistrza cukierniczego, ukończyłem profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady. Jestem laureatem kilku ogólnopolskich konkursów cukierniczych. Obecnie bywam zapraszany do takich jako juror, gdzie mam okazję podpatrywać najnowsze trendy, jak również... uczyć się od młodszych, utalentowanych artystów-cukierników. Na życzenie prowadzę też lekcje pokazowe.

Na co dzień pracuję w renomowanej poznańskiej cukierni, gdzie zaspokajam podniebienia poznaniaków m.in. pączkami, rogalami świętomarcińskimi, mazurkami, makowcami, sernikami oraz całą gamą tortów i ciastek.

Moim największym wyzwaniem jest jednak produkcja rozmaitych dekoracji na torty lub do udekorowania stołu. Najczęściej tworzę je z karmelu, który daje największe możliwości artystyczne, co przekłada się na efektowność i niepowtarzalność. Wykonuję wystawki zarówno na standardowe uroczystości, takie jak: wesela, komunie, rocznice, chrzty czy urodziny, jak również realizuję nietypowe zamówienia na każdą inną okazję zgodnie z preferencjami zamawiającego. Moje prace miały okazję podziwiać znane osobistości, m.in. prezydenci, aktorzy, muzycy czy sportowcy. Towarzyszyły też wielu prestiżowym wydarzeniom.

Do każdego zamówienia podchodzę indywidualnie i z pasją, która przekłada się na efekt końcowy, nierzadko zapierający dech w piersiach. Dekoracje wykonywane przeze mnie powstają w czasie od kilkudziesięciu minut do nawet kilkunastu godzin, ale cel jest zawsze ten sam - stworzyć coś, czego nikt inny wcześniej nie zrobił. To moja tajemnica sukcesu.
Zapraszam do zapoznania się z ułamkiem mojej twórczości.

1 komentarz: