czwartek, 21 sierpnia 2014

Shoty

Shoty -bo tak się nazywa te małe deserki - są najczęściej podawane na przyjęciach w jednorazowych plastikowych pucharkach. Ze względu na swoją wielkość i kształt, podaje się do nich  malutkie łyżeczki. Dlatego, że zawierają niewielką porcję, mają być tylko przekąską między innymi posiłkami. Porcje są małe więc podaje się wiele rodzajów,  by każdy mógł spróbować różnych smaków. Żeby jeszcze bardziej podkreślić ich walory ustawia się je w rzędach a dekoracje powinny być zwrócone w tą samą stronę.














Jeśli zastanawiacie się jak umieścić kulkę winogrona na dnie z winną galaretką i żeby nie wypłynęła, to podpowiem. Trzeba winogrono nabić na wykałaczkę i umieścić na dnie shotu. Zalać galaretką a następnie odpowiednio naciąć jakiś kartonik, położyć na wierzch i wsunąć w nacięcie patyczek, który przytrzyma winogrono na dnie. Po zastygnięciu wykałaczkę wyjąć pozostawiając kulkę na dnie. Jeszcze lepszy efekt deseru można osiągnąć w wysokim kieliszku nabijając kilka winogron na patyczek od szaszłyka. Pozostałą po patyczku dziurkę przykryć np. bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz