piątek, 14 listopada 2014
Ratusz w Poznaniu
Kolejna propozycja z cyklu: Architektura z cukru - Poznański Ratusz. Tą konkursową dekorację wykonałem w 1993 r. z masy cukrowej, którą cukiernicy nazywają dragantem. Świeżo przygotowany dragant ma konsystencję plasteliny. Wałkuje się go na odpowiednią grubość i wycina elementy wg przygotowanych szablonów. Podczas schnięcia ok 24h, zachowuje nadany kształt. Suche i twarde części łączy się ze sobą "cukrowym klejem". I tak dzień po dniu, dokleja się kolejne elementy, aż będzie całość. Potem już tylko drobne szlifowanie, malowanie i ... po 2 miesiącach jest gotowy. Zdjęcie nie oddaje wysokości tej cukrowej dekoracji, ale miała ona ok. 130 cm.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz