poniedziałek, 23 lutego 2015

Czekolada temperowana

Dzisiaj tort. Łatwo można zgadnąć - orzechowy, urodzinowy. Centralna dekoracja to mała karmelowa wstawka z liczbą 70, na takie właśnie urodziny. A na około delikatne pętelki z temperowanej gorzkiej czekolady. Każda dodatkowo zakończona - dla podkreślenia smaku tortu - połówką włoskiego orzecha. Oczywiście kilka słów dla zainteresowanych. Co to jest czekolada temperowana? Temperowanie czekolady jest to technologiczny proces rozpuszczenia czekolady a następnie jej odpowiedniego schładzania w ciągłym ruchu. Chodzi o to, by tłuszcz kakaowy w niej zawarty był maksymalnie rozdrobniony i nie mógł się połączyć w większe kryształy (podobnie jak oczka w rosole). Wtedy czekolada po zastygnięciu jest sztywna i wytrzymała (jak tabliczka) i nie rozpuści się w temperaturze pokojowej. Ale gdy rozpuścicie tabliczkę to straci właściwości i żeby zrobić z niej dekoracje trzeba ją ponownie stemperować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz